Thursday, February 23

toMyam seafood

tomyam dengan ak mmmg xbleh dpisah kn...ak mmg addicted gler ngn tomym...
p mane2 kdai mnde first ak tgk kt menu adlah tomyam..

ok..cnie ak nk share resepi tomyam seafood...sume resepi nie ak ambik dri internt, magazines..


bahan-bahannye:-


2ekor ketam (jika nak)
2 ekor sotong
10ekor lala
ayam diporong dadu
3batang jagung muda
cendawan tiram
1 bawang nesar (dihiris nipis)
2 batang serai
lengkuas 1cm
3 sudu besar perahan limau nipis
5 helai daun limau purut
½ cawan santan segar
1 camca besar nampla(sos ikan)
2 camca serbuk udang cili
Garam + gula secukup rasa
8 cili api dipecahkan




Cara menyediakan:
1) Rebuskan 3 cawan air bersama pes tomyam,serai,lengkuas,ciliapi,nampla,
     serbuk udang cili,bawang besar dan daun limau purut.


2) Kemudian masukkan ketam dikuti sotong dan lala serta sayuran.


3) Masukkan santan dan perahan limau nipis serta garam dan gula, 
     biarkan mendidih seketika sebelum dihidangkan.


No comments:

Post a Comment